Infó block
EN | HU

Liza és az informatika szakmák

Nagyon sok sztereotípia létezik az informatikával kapcsolatban. Többek között például, az informatikusok égésznap csak a számítógépük előtt ülnek, és csak programoznak. Az informatikusok csak férfiak és nincs kolléganőjük. Nem ismerik a vicceket, a divatirányzatokat sem követik és folyton csak a forráskódokon gondolkodnak.

 

Ő itt Liza

Liza meglepő módon szereti az informatikát. Kövesd Lizát, mert folyamatosan bemutatja milyen az informatikusok élete és Liza kipróbál minden informatikai szakmát. Kövesd a Programozd a jövőd! oldalt és ismerd meg Lizát és az IT szakmákat!

 

Liza Szoftver Tesztelő

Liza a klasszikus értelemben vett szoftver tesztelőként olyan teszt forgatókönyveket és terveket készít, amik tartalmazhatnak manuális, tehát kézi és automatikus, gépi teszt lépéseket is. Teszteket hajt végre, mér, vizsgál, elemez és javaslatokat tesz Liza. Jellemzően még nem igényel komoly programozói tudást, sokkal inkább precizitást, rendszer szemléletet, dokumentációs készséget.


Liza Front-end fejlesztő

Liza leggyakrabban webes alkalmazások felületeinek (UI) kialakítását és programozását végző szoftver fejlesztő. A "front-end" utalhat bármilyen rendszer azon részére, amivel a felhasználók találkoznak, így ritkább esetben lehet desktop fejlesztés (pl. WinForms, WPF, esetleg Java Desktop) is. Liza webes környezetben Javascript programozást és HTML/CSS szerkesztést végez.

 

Liza Mobil szoftverfejlesztő

Liza a két legnagyobb mobil platformra az Androidra és az iOS-re fejleszt alkalmazásokat. Az előbbire Java nyelven, a másikra már jellemzően Swift nyelven ír mobil alkalmazásokat. A mobil alkalmazásoknak van egy egyedi logikája és megjelenítő rétege. Például nagyon más az alkalmazások életciklusa és Lizának tudnia kell kezelni a különböző képernyőfelbontásokat, platform verziókat, függőségeket, és akár a hardver függőségeket is.

 

Liza Adat szakértő

Amióta folyamatosan rengeteg digitális adat keletkezik és egyre hatalmasabb adatbázisok és adattárházak épülnek, amire létrejött egy új munkakör. a Data Scientist vagyis magyarul Adat szakértő. Liza most leginkább a Python, vagy SQL programnyelveket használja, de mellette szüksége van matematikai és statisztikai ismereteire. Akár alaposabb machine-learning, vagyis gépi-tanulási alapokra, adat-vizualizációs és kommunikációs ismereteire is szüksége lehet a adat szakértő munkája során.

 

Liza Full-stack szoftver fejlesztő

Liza jellemzően Java vagy C# programnyelven, webes keretrendszerek használatával együtt akár a backend, akár a frontend területen dolgozni képes szoftver fejlesztő. Lizának a tervezéstől a végrehajtáson át egészen a tesztelésig és akár az üzemeltetésig minden feladat Liza munkakörébe tartozhat. Ettől lesz Liza számára változatos és kihívásokkal teli ez a munka.

 








HÍRKATEGÓRIA


Kövess Facebookon!