Infó block
EN | HU
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

1. Hogyan valósulnak meg a projekt céljai?


A projekt a foglalkoztatás és a gazdaság bővítését kívánja elősegíteni a munkaerő-piaci szempontból releváns informatikai végzettséggel rendelkezők számának növelésével és szaktudásuk minőségének fejlesztésével. A projekt közvetlen célja a gazdasági szereplők által meghatározott munkaerő-piaci illeszkedési problémák okait feltáró és kezelő javaslatok kidolgozása és pilot programok lebonyolítása együttműködésben a gazdasági és munkaerő-piaci szereplőkkel, a vállalkozások és a képző intézmények közötti együttműködések fejlesztése, valamint az informatikai szakmák vonzerejének, társadalmi-gazdasági elismertségének növelése.

2. Kik a projekt megvalósítói?


A projekt megvalósítója a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) konzorciumi megállapodásban a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szervezetekkel.3. Meddig tart a projekt?


2016 szeptembertől 2023 augusztus 31-ig.

4. Honnan lehet informálódni a projekt programjairól?


A www.programozdajovod.hu és a www.facebook.com/311GINOP oldalakon.Egyetem5. Mely egyetemekkel alakított ki a projekt együttműködést?


Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Debreceni Egyetem, Dunaújvárosi Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Eszterházy Károly Egyetem, Gábor Dénes Főiskola, Milton, Friedman Egyetem, Miskolci Egyetem, Neumann János Egyetem, Nyíregyházi Egyetem, Óbudai Egyetem, Pannon Egyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Soproni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Testnevelési Egyetem, Kodolányi János Egyetem.6. Milyen IKT vállalatokkal áll kapcsolatban a projekt?


A Programozd a jövőd! projekt már több vállalattal együttműködésben áll, mint például a Microsoft Magyarország, Oracle Hungary Kft., ULX Kft., SAP Hungary Kft., National Instruments Hungary Kft., és a Cisco Magyarország.7. Az egyetemen belül milyen képzési csomagokat nyújt a projekt?


A Microsoft által lehetőség van a Microsoft Imagine Academy vizsga voucherekre különböző kurzustémák kapcsán MTA és MCP szinten. Az Oracle és az ULX (RedHat) is biztosít Academy licenszt és certifikált vizsgalehetőségeket. Az SAP által University Alliance elnevezésű program licensz képzés kapcsán a hallgató certifikált vizsgák letételével zárhatja tanulmányait. A National Instrumentsnek (NI) köszönhetően a leendő mérnököknek és kutatóknak olyan számítógép alapú mérő és vezérlő rendszereket biztosít, amelyek növelik a produktivitást és felgyorsítják az innovációt.8. Hallgatóként hogyan lehet részt venni a gyakornoki programban?


Részvételi lehetőség kizárólag nappali tagozatos informatikai hallgatók számára biztosított. A www.gyakorlatom.hu weboldalon regisztrálva kiválaszthatja a hozzá illő informatikai, távközlési vagy telekommunikációs céget, hogy releváns szakmai gyakorlatot szerezhessen!9. Oktatói pool- IT szakemberként/cégként hogyan csatlakozhatok előadóként?


Minden IKT vállalkozás, vagy IKT vállalkozásban dolgozó szakember jelezheti részvételi szándékát a vendégoktatásokat szervező cég felé, amely elérhetősége a portálunk oldalán megtalálható. A felsőoktatási intézményeknek lehetőségük van kiválasztani a vendégoktatás tartására jelentkező személyek/cégek közül a számukra érdekes témában előadó leendő vendégoktatókat.INFORMATIKAI PÁLYAORIENTÁCIÓ10. Kinek, hol és mikor lehet motivációs előadást tartani?


Motivációs előadást minden tanévben középiskolásoknak, és ritkábban általános iskolásoknak tartunk. Ezek az interaktív előadások tanórák keretében valósulnak meg. Az érdeklődő iskolák kérjük, keressék Lipták Zsófia kolléganőnket (liptak.zsofia@ivsz.hu).Élményközpontok11. Bárki ellátogathat az élményközpontokba?


Igen, de előzetes bejelentkezést követően. A digitális élményközpontok tanítási időben, hétköznapokon keddtől-péntekig 6-9 éves, 10-13 éves, diákcsoportok számára egyszerre maximum 25 fős, és 14-19 éves korosztályú diákok számára maximum 36 fős csoportokat várnak. Szombatonként családok számára nyújt szórakoztató, pályaorientációs jellegű programokat 90 percen keresztül kicsiknek és nagyoknak egyaránt.12. Előzetes regisztráció szükséges az élményközpontokba?


Igen. Az élményközpontokban a csoportos iskolai foglalkozások, a szakkörök és a családi foglalkozások is ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek. Jelentkezni a www.programozdajovod.hu weboldalon a naptárak/ élményközpontok menüpont alatt lehet. A jelentkezési felületünk jelzi a szabad helyek számát, ha elérte a megadott létszámot, akkor újabb regisztrációt nem tudunk fogadni. Ebben az esetben javasoljuk, hogy keressen másik időpontot!13. Hogyan lehet az élményközpontokba utaztatást és étkezést igényelni?


Az adott élményközpontok körzetében lévő megyei iskolákból lehet csoportosan regisztrálni. Iskolai látogatás esetén az utaztatás és az egyszeri étkezés lehetősége biztosított.

Győr-MobilITy: Győr-Moson-Sopron, Komárom, Vas, Veszprém, Zala és Somogy megye,

Budapest Edu&Fun: Pest, Nógrád, Bács-Kiskun, Fejér, Tolna, Baranya megye,

Debrecen Digitér: Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád-Csanád megye.14. Milyen foglalkozásokat nyújtanak az élményközpontok?


A 90 perces foglalkozásokon animációkészítéssel, új robotpályákkal, új programozási lehetőségekkel, kiterjesztett valósággal, 3D nyomtatással, humanoid és padlórobotokkal, microbit-tel, LEGO és Artec robotokkal, animációkészítéssel, drónröptetéssel is megismerkedhetnek a gyerekek. A 7-8. osztályos diákok hetente egyszer szakköri foglalkozáson vehetnek részt.15. Hogyan lehet az élményközpontok táboraiba jelentkezni?


A portálunkon a kiválasztott élményközpont regisztráció fülén, a táborok menüpontban van lehetőség a táborra jelentkezni.16. A nyári táborokba egyénileg vagy csoportokban lehet jelentkezni?


A táborokba egyénileg és csoportokban is van lehetőség jelentkezni az élményközpontoknál a ’Tábor’ menüpont alatt.17. Milyen feltételekkel lehet jelentkezni a nyári táborba?


Elvégzett 1. osztály.