Infó block
EN | HU

Informatikus kezdőszett, avagy hogyan éld túl az első pár hónapot

Tudni szeretnéd, hogy mire lesz szükséged informatika szakos "gólyaként? A cikkben bemutatjuk, milyen gépet és operációs rendszert érdemes választanod, hol érheted el legkönnyebben a szakirodalmat, és milyen plusz lehetőséged nyílik, ha az ismereteidet még tovább bővítenéd a szemeszterek során. Kezdődhet a gyorstalpaló?

 

Ugye ismerősek a tv-ben és a közösségi oldalakon unásig sugárzott iskolakezdési hirdetések? Érdekes módon mindig csak a kisiskolásokat szólítják meg, pedig valójában a tanév kezdése az egyetemi gólyáknak is fontos időszak, akik gyakran segítségre várnak. Sokszor elegendő információ hiányában kezdik meg a tanévet anélkül, hogy tudnák milyen eszközökre, szakirodalomra lehet szükségük. Cikkünkben feltérképeztük, hogy milyen könyveket és alapeszközöket szerezz be, hogy bátran nekivághass az új tanévnek!


Így válassz laptopot!

Az informatikai szakra jelentkezők legfontosabb eszköze egy megfelelő laptop. A „melyiket válasszam a programozáshoz?” kérdés legalább olyan triviális, mint a „milyen autót vegyek, ha meg akarok tanulni vezetni?”. A tananyag haladása során szinte biztos, hogy egyre több ismeretre teszel szert, így a szoftverek és a tananyag mennyiségét tekintve elmondhatjuk: a határ a csillagos ég. Előfordulhat, hogy pl. valós idejű szimulációt kell futtatnod, vagy renderelned, esetleg interaktív tervezésbe fogsz bele, amihez erősebb processzorra és nagy mennyiségű memóriára lesz szükség. Érdemes tehát a célokat előre definiálni, és egy középkategóriás gépet választani a már ismert és megbízható márkák közül.

Tapasztalatunk szerint az operációs rendszerrel kapcsolatban jól jöhet, ha a laptopon nemcsak Windows, hanem valamilyen Linux alapú – mostanában a legnépszerűbb Ubuntu – operációs rendszer is elérhető. Utóbbit az oktatók is preferálják, illetve egyes programok futtatásához is nagy segítség, mert a környezete nagyban megkönnyítheti a munkát. Félreértés ne essék, ezek nem mind iskolai követelmények. Azokon az órákon, ahol a programozás zajlik, ott a gépteremben a megfelelő infrastruktúrával ellátott egyetemi eszközöket van lehetőség használni, viszont a különböző beadandókhoz nagyon jól jöhet, ha minél több programozást segítő alkalmazást a saját gépünkre is tudunk telepíteni.


 

Fizikai könyvek helyett online olvasás

Ma már nem újdonság a nehéz könyvek helyett gépről, vagy tabletről olvasni a tananyagot. Miért is ne lehetne így a szakmai irodalommal is? Az informatikai képzésekről elmondható, hogy ezeken a szakokon az átlagosnál is gyakorlatiasabb az oktatás, és az a mennyiségű elméleti tudás, ami a tananyaghoz szükséges, mind elhangzik az órák során. Az oktatók minden előadáson elmondják, hogy az adott anyaghoz milyen ajánlott irodalom tartozik, így aztán nincs is egy vagy két olyan konkrét könyv, ami átfogóan mutatná be a programozást, abszolút tantárgyspecifikus, hogy éppen milyen könyv segíthet az adott anyag elsajátításában. Az így említett könyvek beszerzésében is kaphatsz segítséget az úgy nevezett Digitális Tankönyvtár (DTK) felületét átböngészve. Az Oktatási Hivatal által fejlesztett, folyamatosan bővülő online könyvtár célja, hogy a felsőoktatásban résztvevők tanulását, kutatásait vagy tudományos munkáját támogassa az elérhető szakkönyvekkel.

 

 

Tanfolyamok, különórák

Az iskolai teendők mellett az önálló gyakorlás és feladatmegoldás által lesz meg a kellő rutin, amire az órák során tudsz majd építkezni. A folyamatos felkészülés megtérül majd a félévi vizsgák alatt, kezdd el időben az ismereteid bővítését. Érdemes körülnézni, hogy az egyetem nyújt-e plusz kompetencia fejlesztő kurzust, fakultatív programot, amire jelentkezve nem csak újabb készségeket sajátíthatsz el, hanem a kapcsolati hálódat is növelheted, ami a későbbiekben jól jöhet. Ebben segítséged az intézmény tanulmányi osztálya, fordulj hozzájuk bizalommal.

 






HÍRKATEGÓRIA


Kövess Facebookon!