Infó block
EN | HU

Az informatika jövője a Te jövőd!

Az utóbbi időben fénysebességre kapcsolt digitalizált világ technológiai újdonságainak terjedése nem csupán a munkavállalókkal szemben támasztott elvárásokat növeli, de pár éve még nem is létező, új pozíciókat is teremt. Ezek az eddig ismeretlen munkakörök főként az informatika területe iránt érdeklődőket érintik, hiszen a programozók, szoftver fejlesztők és rendszergazdák mellett mára megjelentek a data scientistek és folyamautomatizáló menedzserek is. De vajon mivel foglalkoznak most a legmenőbb informatikusok és melyek lehetnek a mesterséges intelligencia által uralt jövő legújabb szakmái?

 

Az informatikáról és informatikusokról sokak számára általában egy introvertált rendszergazda vagy programozó jut eszébe, ennek egyik oka pedig nem más, mint hogy az informatikusokkal való találkozásaink főként a multinacionális cégek egy-egy informatikai szakemberére korlátozódnak. A jelenség másik okozója, hogy rengeteg olyan szakma jelent meg a munkaerőpiacon, amely az elmúlt öt évben még szinte teljesen ismeretlen volt, kiváltképp azok számára, akik nem jártasak az informatika területén. A valóság viszont ezzel szemben egészen más képet fest. Az informatikusok a munkahelyi közösségek központi szereplői, akikre a különböző szervezetek és vállalatok egységei bátran támaszkodnak, és akik sokszor hidat képeznek a bitek világa és munkatársaik szakterületei között.

Bár a fiatalok még mindig kis arányban éreznek elhivatottságot az informatikai felsőfokú tanulmányok elvégzése iránt, ma már egyre inkább jellemző, hogy a reál tantárgyak iránt érdeklődő középiskolás fiatalok az informatikai szakmákban látják a jövőjüket. De milyen szakmák várnak rájuk az egyetem után és milyen lehetőségeket rejt jelenleg az informatikus végzettség? Nézzük meg a két izgalmasabb lehetőséget a piacon!

 

Data scientist

A data scientist, azaz adatbányász különböző statisztikai és matematikai összefüggések segítségével rejtett információkat keres nagy mennyiségű adatokban, majd az eredményeket lefordítja a különböző szakterületen dolgozó munkatársai számára. A munkakörhöz szükség van a statisztika világában szerzett nagy mértékű jártasságra, el kell sajátítani a kódolás alapjait, valamint fel kell ismerni egy adott szervezeten belüli munkaterületek üzleti igényeit. Megfelelő képzettséggel, analitikus gondolkodással és egy kis szorgalommal napjaink egyik legmenőbb szakmájának művelőjévé válhatsz, aki ráadásul változatos területeken és magas fizetésért a gyakorlatban is jól alkalmazhatja tudását.

 

Robotic process automation manager

A robotic process automation managerek feladata a cégek tevékenységeinek automatizálása, robotizálása, illetve az automatizálás folyamatának ellenőrzése. A folyamatautomatizálásért felelő menedzser nem csak végrehajt, de a cég számára javaslatot is tesz, kijelöli a megfelelő irányt. A robotizálás hatására csökken az emberi hibalehetőség, amely egyben a szolgáltatás minőségének javulását is eredményezi, valamint csökkenti a vállalat költségeit is. A menedzser felügyeli és látja el a szoftverrobotizálás tervezési folyamatát, a szoftverrobotok fejlesztését, konfigurálását és tesztelését is, így kiválóan kell értenie a kódoláshoz, továbbá meg kell ismerkednie a piacon fellelhető RPA szoftverekkel. Egyetemi képzettséggel és megfelelő gyakorlati tudással az egyik legnagyobb ütemben fejlődő szakma tagja lehetsz, akit ezért persze bőséges fizetéssel honorálnak.

 

 






HÍRKATEGÓRIA


Kövess Facebookon!