Infó block
EN | HU

Mit nyújtanak ma az egyetemi IT-szakok?

A következő két évben akár 44 ezer új informatikust is alkalmazni tudnának a cégek – feltéve, ha lenne elég szakember a munkaerőpiacon. Bár az informatikai karrierúton egyértelműen előnyösebb helyzetből indulnak azok, akik felsőfokú informatikai képzésben vettek részt, sokan még mindig tartanak attól, hogy a felsőoktatás nem követi megfelelő ütemben a munkaerőpiac igényeit. Cikkünkben eloszlatjuk a tévhiteket és bemutatjuk a hazai egyetemek leginnovatívabb IT-képzéseit.

 

Az egyetemi informatikai képzésekkel kapcsolatban számos tévhit kering. Sokan azt gondolják, hogy a felsőoktatási képzések nem képesek megfelelő rugalmassággal reagálni a munkaerőpiac elvárásaira és az IT-terület megállíthatatlan technológiai fejlődésére. Pedig az egyetemi alap- és mesterképzéseken a legkorszerűbb tudás elsajátítására van lehetőség, az egyes IT-szakok pedig kifejezetten a különböző mérnöki szakmák közötti interdiszciplináris kapcsolódásokat helyezik a fókuszba.   

 

Cikkünkben néhány kifejezetten innovatív informatikai képzést és az egyetemek leghaladóbb fejlesztéseit mutatjuk be.

 


Csúcstechnológia mesterfokon: autonómrendszer-informatika

 

Az önvezető járművek fejlesztése egyike napjaink legdinamikusabban fejlődő kutatási területeinek. Ezek a rendszerek rövidesen a hálózatba kapcsolt okoseszközeink közül a legfontosabbakká léphetnek elő, óriási kihívások és kiváló megélhetés várhat tehát mindazokra, akik e terület szakembereivé válnak. A legkorszerűbb IT-technológiákban mélyülhetnek el azok, akik az informatikai alapképzés, vagy legalább 40 kreditnyi matematikai, számítástudományi és informatikai tárgy elvégzése után az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatika Karának angol nyelvű autonómrendszer-informatikai mesterképzésére jelentkeznek. A képzésben résztvevő hallgatókat elsősorban az intelligens rendszerek szoftvereinek tervezésére készítik fel, de számos tárgyat tanulnak a szoftvertechnológiához, a mesterséges intelligenciához, a gépi tanuláshoz, az adatbányászathoz, a számítógépes kép- és fejfeldolgozáshoz, a folyamatirányításhoz, a számítógépes grafika és az érzékelés témaköreihez kapcsolódóan is, a választható tantárgyak között pedig a térinformatikai rendszerek, az autonóm rendszerek biztonsági kérdései és az ipari matematika is megtalálhatók. Az autonómrendszer-informatikus mesterszakon a hallgatók ipari partnerekkel közös kutatás-fejlesztési projektekben is részt vehetnek.

 


Új informatikai képzés a palettán: építményinformatika

 

2022 tavaszán vadonatúj képzés indul a Budapesti Műszaki Egyetemen: jövőre első alkalommal lehet majd építményinformatika szakra jelentkezni. A tavasszal angol nyelven elinduló képzés kifejezetten a piaci igényekre reagál, hiszen ma már az építőiparban is egyre nagyobb teret nyer a digitalizáció. A képzés végzős hallgatói képesek lesznek az épített környezethez és a létesítményhez kapcsolódó kihívások informatikai, valamint építőmérnöki tudást egyaránt igénylő problémáinak megoldására, tanulmányaik során pedig az épített környezettel és létesítményekkel kapcsolatos informatikai, építmény-információs, valamint építőmérnöki, építészmérnöki, gépészmérnöki, villamosmérnöki és informatikai műszaki fejlesztési ismeretekre tehetnek szert, és képesek lesznek irányítási és projektmenedzseri feladatok önálló ellátására is.

 


BProf, avagy az új típusú üzemmérnök alapképzés

 

A 2018-ban indult képzésen az első üzemmérnök-informatikus évfolyam éppen ebben az évben végez. Az új Bprof képzés a bachelor képzésekhez hasonlóan alapszakos diplomát ad, e szak azonban a hagyományos egyetemi alapképzésekhez képest sokkal gyakorlatorientáltabb, és nem titkoltan a hazai informatikus szakemberhiányt próbálja orvosolni. Az üzemmérnök-szakos hallgatók a 6 féléves képzés utolsó évében már valós és releváns munkatapasztalatot szerezhetnek, az egyetem ugyanis nagyvállalatokkal együttműködve kooperatív képzés keretén belül oktatja a hallgatókat, akik a tantárgyaik jelentős részét a vállalatnál végzett munkájukkal teljesítik. Az első BProf/üzemmérnök-szakos hallgatók a Pannon Egyetemen, az Óbudai Egyetemen, a BME-n valamint a Gábor Dénes Főiskolán fejezik be a tanulmányaikat a közeljövőben. 






HÍRKATEGÓRIA


Kövess Facebookon!