Új lehetőségeket teremt az informatika

A robotok, drónok és intelligens eszközök eljutottak egy olyan fejlődési szintre, hogy ma minden vállalatnak érdemes gondolkodnia, hogyan tudja ezeket az eszközöket használni a cég hatékonyabb működése érdekében. Ez nagy kihívást és hatalmas lehetőséget jelent. Egy kutatás során megjósolták, hogy éveken belül a fejlett és fejlődő országokban megközelítőleg 1,5 millió munkahely szűnik meg, miközben 1,8 millió új munkahely jön létre az informatikai fejlődés hatására. Tehát az IT fejlődésével a munkahelyek nem szűnnek, meg csak átalakulnak.  Ez nemcsak Magyarország, hanem az egész világ számára egy gyors és radikális változás. Ezért is nagyszerű dolog, ha valaki a pályafutását az informatika területén képzeli el, hiszen részese és nyertese lehet a változásnak.

 

Felgyorsult intelligens eszközök

Nagy előrelépés volt az ipari vállalatok számára a robotok bevezetése. A folyamatok előre haladtával már egyre több olyan robot üzemel, amelyek egymással is tud kommunikálni. Az intelligens eszközök két csoportra bonthatók, félig  vagy teljesen önállók.  Ez nem jelenti azt, hogy az önálló robotok szabadon tudnak működni, hanem ezek az eszközök a mesterséges intelligencia fejlődésének hatására egy meghatározott időn belül képesek önállóan elvégezni az előre meghatározott feladatokat. Jó példák erre az Amazon központjaiban működő robotok, ahol 45 ezernyi robotalkalmazott végzi a logisztikai folyamatokat. Az emberi ész számára felfoghatatlan ez az adatmennyiség, és elképesztő, hogy ezek a robotok szükség esetén egymással és az emberekkel is hatékonyan képesek kommunikálni.

 

Mit rejt a jövő?

Már napjainkban is izgalmas digitális technológiákat alkalmaz a vállalatok zöme, és a felsőoktatási kutatások is egyre fejlettebb informatikai lehetőségeken kísérleteznek. Például már vannak olyan cégek, ahol független robotokból álló innovációs termékek fejlesztésén kísérleteznek, a Huawei pedig olyan alkalmazást dolgozott ki, amely képes egy adott város forgalmát nyomon követni . A rendszer  előre megjósolja a problémás csomópontokat, és a hatékony közlekedés érdekében szabályozza a forgalomirányító rendszereket. Egyre jobban közeledik az az idő, amikor az önvezető autók átveszik az irányítást az utakon. A mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségek tárháza szinte végtelen…

Eseménynaptár