Infó block
EN | HU

Mi fán terem az IT-labor?

Az egyetemek számára nyújtott képzési csomagoknak köszönhetően a Linux alapú laborokban a hallgatók Linux rendszeradminisztrátori, rendszermérnöki, OpenStack adminisztrátori és Linux vállalati alkalmazásfejlesztői ismereteket sajátíthatnak el.  A Linux alapú hallgatói laborok nemcsak a diákok számára nyújtanak segítséget, de szakmai felkészítést biztosítanak az egyetemek oktatóinak, a hallgatók és oktatók számára ugyanakkor ingyenes vizsgalehetőségre is lehetőség nyílik. 



A hallgatók megismerkedhetnek a Lab VIEW környezettel is: ebben az esetben két különböző eszközt, a myDAQ-ot és a myRIO-t használják attól függően, hogy a két program közül melyikre tart igényt az egyetem. Míg a myDAQ segítségével a hallgatók a programozás, méréstechnika, elektronika, elektrotechnika, önálló laboratóriumi munka és a szenzorok elnevezésű tantárgyakat sajátíthatják el, addig a myRIO szoftverrel a programozás, méréstechnika, elektronika, elektrotechnika, önálló laboratóriumi munka, szenzorok, szenzorhálózatok, digitális technika, szabályozástechnika, irányítástechnika, mechatronika, robotika, autóipari hálózatok tárgyak tanulása válik könnyebbé. 


Cisco környezetben az eszközök az olyan tananyagok gyakorlati oktatását teszik lehetővé, amelyek a kis-, közép- és nagyvállalkozások hálózati infrastruktúrájának tervezésére, telepítésére, üzemeltetésére, a szakterületeken elvárt tudás megszerzésére alkalmasak. Ilyen tantárgyak például a hálózati alapismeretek, informatikai biztonság, számítógép hálózatok tervezése, nagyvállalati hálózati megoldások és szolgáltatások, számítógépes hálózatok üzemeltetése, valamint a hálózati méréstechnika is. 


A projekt lehetőséget nyújt az Oracle adatbáziskezelő rendszer alapjainak elsajátítására is. Ez a rendszer többfelhasználós, hálózatos környezetben az adatbázisokhoz való hozzáférést, valamint a rendszeres és a felhasználói folyamatok zavartalan működést teszi lehetővé. A hallgatók e környezet segítségével többek között a MYSQL adatbáziskezelést, az Oracle adatbáziskezelést, a JAVA programozást, a SQL, PL/SQL programozást sajátíthatják el.   


Pályaválasztás előtt állsz és felkeltették az érdeklődésedet az egyetemi informatikai képzések? Akkor látogass el a programozdajovod.hu, illetve a felvi.hu weboldalakra és tudj meg többet ezekről a szakokról!A „labor” szóról a legtöbb embernek a bonyolult fizikai, kémiai kísérletek helyszínei, netán a diagnosztikát vagy az orvostudomány fejlődését szolgáló mikrobiológiai laborok jutnak eszébe – pedig labornak nevezzük azokat a nagy hardver- és szoftverigényű tereket is, amelyeket jellemzően nagyvállalatok és cégek építenek ki saját informatikai szükségleteik kielégítésére.


Mivel az IT-laborok kialakítása igen költséges, az informatikai képzéseket nyújtó egyetemeknek eddig kevés lehetősége volt arra, hogy saját erőből alakítson ki ilyen laborokat. A Programozd a jövőd!projektnek köszönhetően piaci szereplők bevonásával több felsőoktatási intézményben – 18 egyetemen és egy főiskolán – nyílt lehetősége a diákoknak arra, hogy az ipari, nagyvállalati környezethez teljesen hasonló körülmények között tanuljon.


Az IT-laborok nemcsak megkönnyítik és „életszerűbbé” teszik a tanulást, de az új eszközöknek köszönhetően a korábbinál sokkal több új tantárgy és tematika tanítására és elsajátítására nyílik lehetőség. Az IT-laborokban a hallgatók „élesben” ismerhetik meg, hogy milyen a nagyvállalati és ipari informatikai környezet, e képzési csomagoknak köszönhetően pedig az egyetemi képzés keretein belül nemcsak kreditpontokhoz, de a munkaerőpiacon is jól használható, piacképes, nemzetközileg elismert bizonyítványhoz is hozzájuthatnak.


A Programozd a jövőd! projekt keretében Linux, LabVIEW, Cisco és Oracle alapú laborok kerültek kialakításra – az alábbiakban bemutatjuk, milyen plusz tudás megszerzéséhez segítenek hozzá az egyes laborkörnyezetek.A labor szóról eddig a mérőedények, a kémcsövek és a félresikerült fizika- és kémiaórai kísérletek jutnak eszedbe? Pedig a labor kifejezés az informatikai területén, valamint nagyvállalatoknál és az iparban sem ismeretlen. Most négy olyan IT-labort mutatunk be, amelyekkel már az informatikai egyetemi képzéseken megismerkedhetsz!








HÍRKATEGÓRIA


Kövess Facebookon!