Infó block
EN | HU

„Informatikusként teljes mértékben oda tudok figyelni a családomra is” - interjú Szente Alízzal, a gyerekkel.com weboldal és applikáció fejlesztőjével

Családanyaként törekszel arra, hogy a munka és a magánélet között harmóniát teremts? Jó hírünk van: informatikusként egy izgalmas, kreatív és sok kihívást jelentő szakma képviselője lehetsz, ugyanakkor rugalmas időbeosztással, akár otthonról is dolgozhatsz. Cikkünkben egy sikeres hazai startupper és édesanya, Szente Alíz mesél a tapasztalatairól.

A munka és a magánélet közötti összhang megteremtése sem a férfiak, sem a nők számára nem egyszerű feladat. Fokozottan nehéz azonban ebben egyensúlyt találniuk azoknak az édesanyáknak, akik nemcsak a gyermekeik nevelésére szeretnének elegendő időt szánni, de a szakmájukban is sikeresek akarnak maradni – vagy éppen a család megélhetése indokolja, hogy továbbra is dolgozzanak.

Sokak számára talán furcsának tűnhet, de az informatika kifejezetten család- és gyermekbarát szakma, ezért ma már egyre több nő dönt úgy, hogy akár a családalapítás előtti időszakban, akár a gyermekei megszületése után merül el az informatika, a szoftverfejlesztés és a programozás tudományában. Szente Alíz, a gyermekbarát szállásokat, éttermet vagy szórakozási lehetőségeket egybegyűjtő gyerekkel.com weboldal és alkalmazás ötletgazdája pontosan tudja: óriási előny, hogy munkáját akár otthonról, rugalmas munkaidőben is végezheti. Az alábbiakban Alíz a munka és a karrier összeegyeztethetőségéről, az informatikus szakma előnyeiről mesélt.


Pályaválasztás idején foglalkoztatott az, hogy mennyire tudod majd összeegyeztetni a családi életedet a hivatásoddal?

18 éves fiatal nőként – amikor főiskolát, egyetemet kellett választani – talán kevésbé érdekelt, hogyan fogom tudni összeegyeztetni majd a munkát a gyermekneveléssel. Azt azonban már akkor is biztosan tudtam, hogy az informatikus pálya nagy rugalmasságot nyújt majd a hétköznapokban, nem leszek helyhez kötve, és egy olyan szakma lesz a kezemben, amellyel kiemelten versenyképes fizetést mondhatok a magaménak. Kétgyermekes édesanyaként a már tudom, hogy pontosan ezek az érvek teszik lehetővé, hogy aktív munka mellett is teljes mértékben oda tudok figyelni a családomra és a háztartásra is.

A gyermekeid megszületése után hogyan alakult a szakmai pályafutásod? Mennyire tudtad összeegyeztetni a munkát a kicsik nevelésével?

Az első fiam megszületését megelőzően szabadúszóként dolgoztam, így már a babavárás időszakában is teljes mértékben az aktuális érzéseimnek, illetve terhelhetőségemnek megfelelően tudtam projekteket vállalni. Néhány hónap kihagyást követően pedig kifejezetten szükségem volt a pici baba mellett arra a napi pár óra más jellegű impulzusra, amit egyébként otthonról - de talán minden korábbinál nagyobb lelkesedéssel – tudtam végezni. Túlzás nélkül merem kijelenteni: ezt nem sok más szakma tette volna lehetővé. Nem sokkal később megszületett a „gyerekkel” app ötlete is, amely azon kívül, hogy mára több, mint 50.000 családnak segít rendszeresen a programtervezésben, a fő foglalkozásom is lett.

Hogy látod: az informatikus pálya általánosságban mennyire összeegyeztethető a gyermekneveléssel?

Úgy gondolom, még soha ennyire sokrétű „kötelezettség” nem hárult a nőkre, mint napjainkban. A munkánk elvégzése, a gyerekek körüli teendők koordinálása, a háztartás vezetése… És persze nemcsak anyaként, de nőként is helyt kell állnunk. Abban, hogy a munka ne menjen a család rovására, szerintem a rugalmasság a kulcs. Egy életszerű példával élve: informatikusként akár külföldi karriert is építhetek a saját nappalimból, miközben megy a mosás és átvettem a postástól a leveleket… Szerintem nincs olyan szakma, amely ennél jobban lehetővé tenné a munka és gyermeknevelés egészséges egyensúlyának fenntartását.

Akkor mégiscsak „női” szakma lenne az informatika?

Sokszor találkozom azzal a sztereotípiával, hogy az informatikus pálya unalmas és száraz, emiatt sok nő úgy gondolja, hogy nem nekik való. Szerintem a szakma szépsége éppen az, hogy minden esetben egy valós, emberi problémára nyújtunk megoldást. Az informatikának pedig számtalan olyan ágazata van, amely kifejezetten igényli a női megközelítést és kreativitást.

Felkeltették az érdeklődésedet az informatikai képzések? Át- vagy továbbképződnél, hogy egy igazán kreatív és izgalmas, mégis család- és gyermekbarát munkát végezhess? Ha igen, akkor látogass el a programozdajovod.hu, illetve a felvi.hu weboldalakra és tudj meg többet ezekről a képzésekről!

Forrás: https://www.joy.hu/preview/143493_test 




HÍRKATEGÓRIA


Kövess Facebookon!