Új fejezet nyílik a szakinformatikában

Szoros együttműködés a szakirányú és szakinformatikai képzésekben, partneri kapcsolat a kutatásokban és fejlesztésekben hazai, regionális és európai szinten – ezek a sarokpontjai annak a két együttműködési megállapodásnak, amelyeket a Szegedi Tudományegyetemmel, illetve a Szent István Egyetemmel írt alá a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország.

 

A kutatás-fejlesztés-innováció (K+F+I) számos területére kiterjedő stratégiai dokumentumok fontos mérföldkövei lehetnek annak, hogy a hazai orvosképzés, informatikai oktatás, valamint agrár- és élelmiszeripari képzés struktúrája egyszerre legyen képes megfelelni a munkaerőpiaci elvárásoknak és a digitális kor kihívásainak. Az innovációs ökoszisztémáról szólva ideálisnak nevezte az együttműködés megszületését Palkovics László innová­ciós és technológiai miniszter az ünnepélyes aláírást megelőző beszédében.

– Ha Magyarország a nemzetközi oktatási és kulturális térben hosszú távon is szeretné megállni a helyét, akkor olyan felsőoktatásra van szüksége, amelyből a kutatás-fejlesztés és a gazdasági igények nem hiányozhatnak – magyarázta a tárcavezető, hozzátéve, hogy innovatív felsőoktatás csak a vállalatokkal és az egyetemeken meglévő tudással kölcsönhatásban valósítható meg.

A vállalatcsoport és az egyetemek összefogásának célja a hatékony együttműködés a kutatás-fejlesztésben, az innovációs és kutatási eredmények hasznosításában, a technológiatranszferben, az intézmények digitális infrastruktúrájának fejlesztésében. A kooperáció szerves részeként a leendő mérnökök és iparági szakemberek képzésében évről évre növekvő hangsúlyt kaphatnak a digitális készségek. A Szent István Egyetem Élelmiszer-tudományi Karán például a felek közösen tervezik elindítani az agrár- és élelmiszer-informatikai szakot.

  

– A Telekom-csoportnál úgy tartjuk, hogy a digitális lehetőségeket megragadva bárki előrébb juthat a maga területén, legyen szó egyéni, családi, üzleti vagy akár társadalmi célokról – fogalmazott Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója.

 

– Ebből is kitűnik, hogy mi a tettek emberében hiszünk. Valljuk azt is, hogy bárki a tettek emberévé válhat, ha a környezete megfelelően támogató, ha a családja, az egyeteme, a munkahelye biztosítja az előrelépéshez szükséges hátteret. Mi is ilyen támogatást nyújtunk az ügyfeleinknek, partnercégeinknek, és mostantól a Szegedi Tudományegyetemnek és a Szent István Egyetemnek is. Az együttműködések közvetlen átjárást teremtenek a tudomány, az oktatás és a munka világa között, segítve ezzel azokat a hallgatókat, akik fontosnak tartják, hogy korszerű, versenyképes tudással felvértezve lépjenek majd ki a munkaerőpiacra – zárta szavait a vezérigazgató.

 

– A digitalizáció átalakítja a hagyományos működési kereteket: egyedülálló és vissza nem térő lehetőség ez arra, hogy a versenyszféra, az oktatás és a tudomány is összehangoltan készüljön fel a változásra és álljon élére a technológiai fejlődésnek. Fontosnak tartjuk ezért, hogy a jövő szakemberei már most a legújabb technológiát alkalmazó, valós üzleti projekteken szerezzenek gyakorlatot, a robotika, az auto­matizáció és az informatika világában is otthonosan mozogjanak, ezáltal még értékesebb, még inkább versenyképes munkavállalók lesznek, hiszen a MOST gazdaságára jellemző sebesség ezt kívánja mindenkitől – vélekedett Kaszás Zoltán, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója.

 

Forás: www.magyaridok.hu


Eseménynaptár