Infó block
EN | HU

Mivel foglalkoznának szívesen az informatika szakos hallgatók?

Milyen az informatika szakokon tanuló egyetemisták elképzelése a karrierjükről, mivel szeretnének foglalkozni?
Egy 2018-as kérdőíves kutatással 18 hazai felsőoktatási intézmény informatikus szakokon tanuló egyetemistáit kérdezték meg, hogy mi az elképzelésük a karrierjükről és a jövőben mivel szeretnének leginkább foglalkozni.


A megkérdezett, több mint 1100 hallgató közül a legnagyobb arányban a gazdaságinformatikusok és a mérnökinformatikusok képviseltették magukat, 37% és 26%-ban. Ezt követte a programtervező informatikus szak 18%-kal. A megkérdezettek között voltak még az informatikus könyvtáros, animáció és üzemmérnök-informatikus szakok hallgatói is.

A válaszadók közel 10%-a még idén, legnagyobb része, közel 60%-a várhatóan 2019-ben vagy 2020-ban fog végezni.



És hogy mivel szeretnének foglalkozni?

A megkérdezettek több mint ötöde a játékok világában képzeli el a jövőjét és ők játékfejlesztők szeretnének lenni. Jelenleg ez a legnépszerűbb terület a hallgatók körében. Emellett a másik nagyon népszerű terület az informatikusok számára a mobilfejlesztő, IoT fejlesztő, hálózatmérnök, tesztmérnök és webfejlesztő pozíciók. A megkérdezettek között jelenleg kevésbé tűnik vonzó szakmák a korábban nagyon kedvelt projektmenedzser, IT menedzser, oktató/tanár, gazdaságinformatikus, adatelemző, adatbiztonsági szakember, adatbányász vagy adatbázis fejlesztő szakmák. Azonban a megkérdezett informatikus hallgatók közel 30%-a még nem tudta pontosan meghatározni, hogy a jövőben mivel szeretne foglalkozni.


Az érdeklődés nagy a kínálat még nagyobb!

Nem csillapodik a kereslet a képzett junior programozók iránt a felmérések szerint, a kezdő programozók 370-430 ezer forintos fizetést kapnak. Az eddig álláshoz jutott végzett tanulók kezdőfizetésének elemzéséből úgy tűnik, hogy kielégíthetetlen a munkaadói oldal felvevőképessége. Még a tavaly végzettekénél is jobb fizetési feltételekkel helyezkedtek el a legutóbb kifutott végzős diákjai.



Forrás: eduline.hu






HÍRKATEGÓRIA


Kövess Facebookon!