Mítoszok az informatikáról

  1. Az informatika unalmas?

Szerintünk az informatika az egyik legizgalmasabb foglalkozás, ami alakítja a jövőnket. Ugye láttál már robotokat? Ismersz olyan izgalmas filmeket, amelyekben elképesztő számítógéppel animált alakok is megjelennek? Gondolkodtál már azon, hogy mindennap használt mobilalkalmazások és honlapok megalkotása hogyan történik? Az informatikus munka a legtöbb esetben változatos és kreatív. Mindenképpen igényli az innovációt és az egyediségedet. Nagyszerű lehetőség olyan informatikai eszközöket fejleszteni, amelyektől nem csak leesik az állunk, hanem megkönnyítik az életünket is.

 
  1. Nehéz informatikusként elhelyezkedni.

A technológiai fejlődések egyre nagyobb teret hódítanak. Ennek következtében a széles informatikai területek mellett kiváló lehetősége van az elhelyezkedésre annak, aki ezt a pályát választja. Ha például szeretnénk az összes üres informatikai állást betölteni, közel 20-25ezer informatikai szakemberre lenne szükség. Egy informatikusnak sokkal könnyebb állást találnia, mint általában más szakmák esetében.

 
  1. Sokak szerint az informatikus reggeltől estig csak az irodájában ücsörög.

Szerintünk az informatikus szinte bárhonnan végezheti a munkáját. Akár otthonról, vagy a világ másik sarkából. Az informatikai cégekre jellemző, hogy a munkatársaiknak biztosítják a rugalmas munkavégzést, mind a hely, mind az időbeosztás tekintetében. A munka elvégzése a legfontosabb, azt, hogy ezt otthon, vagy épp vonaton ülve teszed meg, az IT cégeket általában nem érdekli. Az informatikus sokkal rugalmasabb, mint általában más szakmákban.

  1. Az informatika csak a férfiaknak való?

Szerintünk az informatika egyáltalán nem csak férfiaknak szól. Valóban több a férfi informatikus, de előszeretettel alkalmaznak női informatikusokat is. A lányok előtt is ugyanolyan lehetőségek állnak. Számos esetben bebizonyosodott már, hogy több nemzetközi informatikai versenyen a lányok is elsöprő győzelmet arattak. Az informatika egyáltalán nem csak a fiúknak szól. Sőt vannak olyan területei, amiben a lányok általában jobbak.

  1. Az informatikus egyenlő a rendszergazdával és a programozóval?

Szerintünk nem. Kicsit téves megközelítés, bár a legtöbb ember számára a programozó és a rendszergaza jut eszébe az informatikusról. Nagyon szerteágazó az informatikai ágazat, és folyamatosan új szakterületek jönnek létre. A programozás mellett olyan hasznos és érdekes informatikai pozíciók léteznek, mint például a designer, ektikus hecker, robot fejlesztő, szoftver tesztelő, webáruház fejlesztő. Ezeken kívül még számos érdekes informatikai foglalkozás létezik érdemes tájékozódni.

Eseménynaptár