Infó block
EN | HU

IT szakmák női szemmel

Nagyon sok sztereotípia létezik az informatikával kapcsolatban. Többek között például, az informatikusok egésznap csak a számítógépük előtt ülnek, és csak programoznak. Az informatikusok csak férfiak és nincs kolléganőjük. Nem ismerik a vicceket, a divatirányzatokat sem követik és folyton csak a forráskódokon gondolkodnak. Folytatjuk az előző cikkünkben bemutatott IT szakmákat.

 

Ő itt Liza
Liza meglepő módon szereti az informatikát. Kövesd Lizát, mert folyamatosan bemutatja milyen az informatikusok élete és Liza kipróbál minden informatikai szakmát. Kövesd a Programozd a jövőd! oldalt és ismerd meg Lizát és az IT szakmákat!


Liza Technikai Projektmenedzser

Lizának a szoftver projekteket és folyamatokat nem lenne könnyű úgy átlátnia, hogy ha nem értene a mögöttes technológiákhoz és például sosem látott volna programokat vagy adatbázist közelről. Éppen ezért a projekt menedzserek egy új generációjára lett szükség, akiknek van technológiai háttere is. Liza a programozói tudása mellett nagyon jó szervezési és kommunikációs készségekkel rendelkezik.

 

Liza Teszt automatizáló mérnök

Mivel a szoftverek száma egyre csak nő, ezért Liza számára tesztek manuális futtatása meglehetősen időigényes feladat lenne, ezért automatizálás nélkül elképesztően sok szoftver tesztelőre lenne szükség. Ennek megoldására jött létre egy új szoftver mérnöki pozíció, aminek a célja olyan szoftverek írása, amik teszt esetek automatikus futtatását és elemzését teszik lehetővé. Bármely nyelven - Java, C#, Python, Javascript, stb. - szükség van rá attól függően, hogy az adott cég miben írja a szoftvereit.

 

Liza Szoftvermérnök

Szoftvermérnökként Lizának a programozói tudásnál egy kicsit több tudásra van szüksége. Például mérnök villamosmérnök vagy mérnök informatikus végzettségre. Liza orvos technológiai szoftvereket vagy más erősen matematikára vagy fizikára épülő szoftvereket tud készíteni. Az sem ritka, hogy Lizának hardveres részeket is át kell látnia, például egy képfeldolgozó eszköznél.

 

Liza beágyazott rendszerfejlesztő

Liza speciális célfeladatot lát el. Feladat-specifikus mechanikus és elektronikus alkatrészeket és ezeken futó szoftvereket értünk alatta, mint például egy szervó kormány vagy egy digitális kamera. Lizának leginkább fejlesztői vagy mérnöki tudásra van szüksége, hogy el tudja látni ezeket a feladatokat. akik ilyen rendszereket programoznak jellemzően villamosmérnöki végzettségűek, mert gyakran kapcsolódik digitális vagy analóg áramkör tervezés a munkájukhoz. Az alacsonyabb szintű programnyelvek C mellett tervező szoftverek ismerete is elvárás CAD programok).

 




HÍRKATEGÓRIA


Kövess Facebookon!