Infó block
EN | HU

Ismered a Java programnyelvet?

A Java programnyelvet James Gosling és Patrick Naughton hozták létre1991-ben a Sun Microsystems fejlesztésében, amelyet az Oracle 2009-ben felvásárolt. A programot eredetileg interaktív televíziózáshoz szánták, de erre a célra az akkori technológia még nem állt készen. A nyelvet először Oak-névre keresztelték, de mivel ez a név már szerzői jogvédelem alatt állt, ezért keresztelték át Java-ra. Gosling a C / C++ programnyelvek mintájára fejlesztette tovább, ezért a szintaxisa a C és a C++ nyelvekből ered és alkalmazza a "Write Once, Run Anywhere" (WORA) – „Írd meg egyszer és futtasd bárhol” elvét, ami egy költséghatékony futási időt tesz lehetővé több népszerű platformon is.

A nyelv lényege, hogy a megírt programkódok futtatása a Java virtuális géppel történik, ami vagy interpretálja a kódokat, vagy natív gépi kódot készít, amelyet aztán az adott operációs rendszeren futtat. Előnye az objektum-orientáltság, a viszonylagos operációs rendszer-függetlenség, és hogy hálózati programozást is elősegítő kódokat és könyvtárakat is tartalmaz, továbbá, hogy távoli gépeken is lehet futtatni.

A Java programnyelv már egy ideje az egyik legnépszerűbb programozási nyelv a világon. Nem véletlen tehát, hogy az Android alkalmazások többsége is Java alapon fut. A vállalatok 90%-a is Java-t használ a webes alkalmazások, vagy saját webrendszerük keretén belül a backend létrehozásához.






HÍRKATEGÓRIA


Kövess Facebookon!